2015. november 9., hétfő

Darwin-díjasok és szófajok 1.

Jelenleg futó könyv itthon a Darwin-díjasokról szól, felhasználtam hát kicsit a nyelvtanhoz, a szófajokat tanuljuk. 



O – karikázd be, húzd alá, X tegyél a szó elé egy x-et, tegyél a szó elé egy !-t, szögletesen keretezd be, húzd át a szót


1994
Az első díjat egy amerikai férfi kapta. Ő egy pohár ingyen szóda reményében addig rángatta a Coca-Cola automatát, míg az végül felborult, egyenesen őrá, és agyonütötte. És ez még a jobbik eset, mert itt ő lett saját hülyesége áldozata.
O sorszámnév –  melléknév - X határozatlan névelő – ! személyes névmás   középfokú melléknévtoldalékos személyes névmás
Szerinted az első sorban az „egy” számnév vagy határozatlan névelő?

1995
Az 1995. év győztese igazán vállalkozó kedvű férfiú lehetett, nyugodjék békében. Neki a sebesség volt a mániája, ezért beszerzett egy gyorsítórakétát, ami a Jumbo Jetek felszállását segíti, ráerősítette az autójára, és a nevadai sivatagban kipróbálta. A halála előtti pillanatokban valószínűleg ráébredt, hogy a rakétát csak bekapcsolni lehet, ki már nem, emiatt aztán körülbelül 480 kilométeres sebességgel szétkenődött a Sziklás hegység oldalán...
1996
1996 január 1-jén, Indiában egy tigris megölt egy embert, egy másikat pedig súlyosan megsebesített, mivel azok túl közel merészkedtek hozzá. A két meglehetősen részeg fiatal a bengáli tigris nyakába virágfűzért akart akasztani.
tulajdonnév (földrajzi név) – O toldalékos személyes névmás (2. sor) – X melléknév  –  ! köznév



O tőszámnév –  X ige – tulajdonnév (márkanév) – ! névutó – határozott névelőtoldalékos személyes névmás (2. sor)

Szerinted itt a „fiatal” főnév vagy melléknév?

A kalkuttai állatkertben történt esetet egy tanú, és a túlélő elmondása alapján a következőképp rekonstruálták: Két fiatalember, Prakesh Tiwari és Suresh Rai 1996 első éjszakáján virágfüzérrel a kezükben átmásztak a bengáli tigris élőhelyét elkerítő akadályokon, és megközelítették a pusztítás hindu istenéről elnevezett, 13 éves Shivát. Mikor a füzért az állat nyakába próbálták akasztani a tigris megtámadta Rai-t. Tiwari barátja segítségére sietett, és a tigris arcába rúgott, melynek hatására az elengedte Rai-t, és másik támadójára vetette magát. A rémült szemtanú elmondása szerint Shiva egyetlen pillanat alatt elharapta Tiwari nyakát, aki azonnal meghalt.

Jelöld meg, kiről nevezték el a tigrist!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése