2015. november 9., hétfő

Darwin-díjasok és szófajok 2.

Jelenleg futó könyv itthon a Darwin-díjasokról szól, felhasználtam hát kicsit a nyelvtanhoz, a szófajokat tanuljuk. 



O – karikázd be, húzd alá, X tegyél a szó elé egy x-et, tegyél a szó elé egy !-t, szögletesen keretezd be, húzd át a szót



1998 februárjában történt, a nyüzsgő Buenos Airesben, hogy egy heves házastársi veszekedés során a 25 éves férfi annyira kijött a sodrából, hogy felkapta 20 éves feleségét és ledobta őt a nyolcadik emeleti lakás erkélyéről.
O földrajzi név,    X határozatlan névelő,                     melléknév,                     ! tőszámnév,  sorszámnév,   toldalékos személyes névmás

Ez eddig tiszta ügy, megesik az ilyen. A probléma ott kezdődött, hogy a férfi legnagyobb rémületére az asszony fennakadt az ablak alatt futó távvezetéken.
O mutató névmás (2 db),       névutó,       ige

Az ezt követő események okát illetően csak találgatni tudunk, történt ugyanis, hogy a férfi azonnal hitvese után ugrott. Nem tudni miért, talán be akarta fejezni a félbehagyott munkát, vagy esetleg meggondolta magát és mégsem akart megözvegyülni. Ezt azonban már soha nem derül ki, mivel az ugrás balszerencsésre sikeredett, az indulatos férj elvétette a vezetéket és halálos erővel a földhöz csapódott.
O névelő              mutató névmás

1999  A világ legtöbb országában az órák átállítása a tél, illetve a nyár
beköszöntével nem okoz különösebb problémát. Nem így volt ez 1999 szeptemberében, mikor is néhány megkavarodott palesztin terrorista önmagát robbantotta fel.
toldalékos személyes névmás   O fokozott határozatlan számnév

A dolog úgy esett, hogy Izrael régóta ragaszkodik az órák korai
átállításához, hogy az ne okozzon fennakadást a napkelte előtti imák menetében. A palesztinok viszont persze nem hajlandóak az úgymond “Cionista Idő” szerint élni, így aztán a két hetes ütemezés mindenkit megbolondít.
Melyik „az” mutató névmás? Karikázd be!

Történt tehát, hogy egy vasárnap reggelen, izraeli idő szerint fél 6-kor két különböző városban, teljesen egy időben felrobbant két bomba, megölve három terroristát, akik a helyszínre szállították azokat. A hatóságok eleinte azt hitték, hogy az idő előtti robbanás oka a bombák amatőr kivitelezése volt, ám az alaposabb vizsgálat fényt derített az igazságra.

O törtszámnév, X névutó, „azokat” 3. sorban mutató névmás vagy határozott névelő?

A bombákat palesztin területen készítették elő, ahol még a nyári
időszámítás volt érvényben. A szerkezeteket szállító sofőrök órája már előre volt állítva, azt azonban elfelejtették megtudakolni, hogy a bombák időzítőjét kinek az órája szerint állították be. A feledékenységüknek nagy ára volt, még útközben felrobbant velük mindkét pokolgép. Megérdemelték az 1999-es Darwin-díjat.        
létige

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése